SLABO ČUVANI ZAŠTIĆENI SVJEDOK

Čume orgija u "Kotobanji``

 

 

 

LJubiša Buha Čume, zaštićeni svjedok u postupku koji se pred specijalnim vijećem Okružnog suda u Beogradu vodi protiv ubica premijera Zorana Đinđića, smješten je u prostorije svog poslovnog sistema "Kotobanja``. Buhu danonoćno čuvaju pripadnici Uprave za obezbjeđenje Ministarstva unutrašnjih poslova - Odjeljenja za obezbjeđenje ostalih ličnosti. Uz Čumeta su uvijek trojica policajaca. Jedan stoji ispred kafića "Kotobanja", dvojica su unutra.
Načelnik Uprave za obezbjeđenje pukovnik Marko Sekulić tražio je pismeno od ministra da se zaštićenom svjedoku LJubiši Buhi pruži bolje obezbjeđenje.
Ulazak u kafić i u posjetu Čumetu odobrava lično načelnik uprave, i posjete Čumetu se evidentiraju. Policajci su naoružani kratkim cijevima, i sredstvima veze. U poslovnom centru "Kotobanja" Čumeta svakodnevno posjećuju njegovi poslovni prijatelji. Policajci koji sjede uz Čumeta izbrojali su milione eura koje su prošle kroz ruke ovog zaštićenog biznismena. Od značajnijih imena koja su bila u posjeti Čumetu valja izdvojiti Dragoljuba Markovića, vlasnika "Krmivoprodukta", i pjevača Acu Lukasa, koji je Čumetu donio desetine hiljada eura, kao svoj dug.
Čume se svakodnevno čuje sa svojim prijateljima Bebom Popovićem, Čedom Jovanovićem, Nenadom Milićem. Policajci koji obezbjeđuju Čumeta vrlo su uplašeni, jer su malobrojni da odbiju eventualni napad na zaštićenog svjedoka. Čume telefonom razgovara i prijeti svojim pajtosima iz Vlade. Prije nekoliko dana inspektori Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala vodili su Čumeta na ispitivanje zbog prijetnji koje je uputio urednici TV Beograd Bojani Lekić. Da Čume ima punu zaštitu u vrhovima MUP-a, svjedoči i činjenica da pravi šale na račun pukovnika Mileta Novakovića, načelnika Uprave kriminalističke policije, obavještavajući da račun koji mu je, navodno, Novaković dao kako bi Čume uplatio novac za pet kilograma droge koji je dobio od pukovnika, nije ispravan. Pukovnik je reagovao psujući Čumeta.
M.BRKIĆ

 

 


Ponedeljak, 02. Feb. 2004