"Danas"

Nastavljeno suđenje novinaru Milovanu Brkiću

Svedočio general Obradović

Beograd - Pred istražnim sudijom Prvog opštinskog suda u Beogradu Srđanom Stefanovićem, u postupku koji se vodi protiv novinara Milovana Brkića, juče su sašlušani načelnik SUP Beograda general-major Milan Obradović, i šef odseka za suzbijanje narkotika Slobodan Pešić. Brkića je zamenica državnog tužioca Jelena Biorčević optužila da je u svojoj kolumni u listu Nacional oklevetao načelnika SUP Beograda Milana Obradovića tvrdnjama da je učestvovao u likividaciji slikara Dragana Maleševića Tapija, da je montirao proces ubicama generala Boška Buhe, i prikrivao ubistva građana u prostorijama SUP, u kojima su učestvoavli radnici policije, među kojima je bio i inspektor Slobodan Pešić.
U višečasovnom ispitivanju pred istražnim sudijom, odgovarajući na pitanja sudije, okrivljenog Brkića i njegovog advokata Gradimira Nalića, general Obradović je negirao svoje učešće u navedenim događajima. I inspektor Slobodan Pešić nije priznao da je učestvovao u ubistvu privedenog mladića Milana Jezdovića.
Oba svedoka navela su da ih novinar Brkić neopravdano proganja, da im šalje na službene telefone iritirajuće poruke, da od policajaca prikuplja informacije i nudi novčane naknade. Pridružili su se zahtevu za gonjenjem novinara i zatražili novčano obeštećenje.
Nakon četvoročasovnog ispitivanja, advokat Nalić predložio je sudu da sasluša svedoke i izvede dokaze u korist Brkićeve odbrane, o čemu će istražni sudija naknadno doneti odluku. Novinar Brkić ostao je pri svim navodima iz svojih tekstova. R. D.

           "Kurir"

 

 

 

 

28. januar 2004.

SVEDOČIO GENERAL OBRADOVIĆ

BEOGRAD - Pred istražnim sudijom Prvog opštinskog suda u Beogradu Srđanom Stefanovićem, u postupku koji se vodi protiv novinara Milovana Brkića, juče su saslušani načelnik SUP-a Beograd, general-major Milan Obradović, i šef odseka za suzbijanje narkotika Slobodan Pešić.

Zamenik državnog tužioca Jelena Biorčević optužila je Brkića da je u svojoj kolumni u listu "Nacional" oklevetao načelnika beogradskog SUP-a Milana Obradovića, tvrdeći da je učestvovao u likvidaciji slikara Dragana Maleševića Tapija, da je montirao proces ubicama generala Boška Buhe, i prikrivao ubistva građana u prostorijama SUP-a, u kojima su učestvovali radnici policije, među kojima je bio i inspektor Slobodan Pešić.

U višečasovnom ispitivanju pred istražnim sudijom, odgovarajući na pitanja sudije, okrivljenog Brkića i njegovog advokata Gradimira Nalića, Obradović je negirao da je učestvovao u navedenim događajima. Ni inspektor Slobodan Pešić nije priznao da je učestvovao u ubistvu Milana Jezdovića, koji je preminuo u prostorijama SUP-a.

Obradović i Pešić su naveli da ih novinar Brkić neopravdano proganja, da im šalje na službene telefone iritirajuće poruke, da od policajaca prikuplja informacije i nudi novčane naknade. Oni su se pridružili zahtevu za gonjenje Brkića i zatražili novčano obeštećenje.

U Palati pravde saznajemo da je suđenje proteklo bez incidenata, dok su ispred sudnice dežurali sudska straža i obezbeđenje generala Obradovića.

Nakon saslušanja general Obradović i Brkićev advokat Gradimir Nalić su više od deset minuta razgovarali u hodniku, kako su novinari primetili, u veoma pomirljivom tonu. Sadržina tog razgovora ostala je nepoznata.

Posle četvoročasovnog ispitivanja, advokat Nalić predložio je sudu da sasluša svedoke i izvede dokaze u korist Brkićeve odbrane, o čemu će istražni sudija naknadno doneti odluku, ako se sa njom saglasi državni tužilac Jelena Biorčević.
Novinar Brkić ostao je pri navodima iz svojih tekstova.

(R. D.)