Glas javnosti

Brkiću odšteta zbog pritvora

BEOGRAD - Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je presudu kojom Republika Srbija treba novinaru Milovanu Brkiću da isplati 100.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede časti za vreme neosnovanog boravka u pritvoru.

Milovan Brkić je uhapšen 4. aprila prošle goidne u akciji "Sablja" zbog sumnje da je pripadnik zemunskog klana i da je za račun Spasojevićeve grupe pisao tekstove kako bi ometao istragu ubistva premijera Đinđića. Sudija Đurđa Nešković je, u obrazloženju presude, navela da je Vlada Srbije odgovorna za klevete iznete na račun novinara. Odštetu od 100 hiljada dinara Brkićev advokat Nebojša Milosavljević ocenjuje kao mizeriju sudske servilnosti prema izvršnoj vlasti i najavljuje da će tužiti Vladu Srbije da koristi sudove kao pokriće za svoju bahatost.

- Srpski sudovi za najobičniju netačnu informaciju objavljenu na štetu građana, novinare i redakcije osuđuje na milionske odštete. Kada vlada kleveće podanike, onda su odštete mizerne - tvrdi Milosavljević.

G. J.

 


Kurir

9. jun 2004.

JEFTINE KLEVETE VLADE SRBIJE

BEOGRAD - Prvi opštinski sud u Beogradu uručio je juče beogradskom novinaru Milovanu Brkiću presudu kojom se tužena Republika Srbije obavezuje da mu na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda isplati iznos od 100.000 dinara.

Novinar Milovan Brkić uhapšen je 4. aprila prošle godine u akciji "Sablja". U Vladi Srbije, na brifingu za novinare, održanom 7. aprila, saopšteno je da je Brkić uhapšen zbog osnovane sumnje da je pripadnik zemunskog klana i da je za račun Spasojevićeve grupe pisao tekstove sa ciljem da se ometa istraga o ubistvu premijera Đinđića. Predstavnik Vlade Srbije Vladimir Popović Beba saopštio je još i da je Brkić uhapšen zbog navodno kriminalnih aktivnosti u policijskom sindikatu, čiji je portparol bio.

Istražnom sudiji Brkić je priveden 14. aprila, uz prijavu da je izvršio krivično delo klevete na račun tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, iznetim u tekstovima koje je objavljivao u podgoričkom dnevniku "Dan".

Tokom boravka u pritvoru Brkić uopšte nije ispitivan o svojoj navodnoj saradnji sa zemunskim klanom, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Saopštenje Vlade Srbije prenele su sve televizije u Srbiji u svojim informativnim emisijama, a vest su emitovale i sve domaće i svetske novinske agencije i dnevni listovi u Srbiji, uz Brkićevu fotografiju. Po naredbi o uvođenju vanrednog stanja, mediji su bili obavezni da bez komentara objavljuju saopštenja Vlade Srbije.

Utvrđujući da je na ovakav opasan način povređena čast novinara Brkića košta samo 100.000 dinara, sudija Đurđa Nešković je u obrazloženju navela da je Vlada Srbije odgovorna za klevete iznete na račun novinara. U pismenom obrazloženju presude navodi se da je sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov obavestio sud 23. aprila da Vlada Srbije nema stenogram sa brifinga koji su održavani u Vladi Srbije, ali da Vlada stoji iz svih izjava koje su tom prilikom date. U vreme "Sablje" predstavnik republičke vlade optuživao je i mnoge članove sadašnje vlade da su kriminalci.

Odštetu od 100.000 dinara Brkićev advokat Nebojša Milosavljević ocenjuje kao najnižu mizeriju sudske servilnosti prema izvršnoj vlasti, i najavljuje da će ovaj slučaj internacionalizovati.

(R. K.)


Danas

Odšteta novinaru pritvorenom tokom akcije "Sablja"
 

Milovanu Brkiću 100.000 dinara


Beograd - Prvi opštinski sud u Beogradu uručio je beogradskom novinaru Milovanu Brkiću presudu kojom se tužena Republika Srbije obavezuje da mu na ime pretrpenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda isplati iznos od 100.000 dinara.
Novinar Milovan Brkić uhapšen je 4. apila prošle godine u akciji "Sablja". U Vladi Srbije, na brifungu za novinare, održanom 7. aprila, saopšteno je da je Brkić uhapšen zbog osnovane sumnje da je pripadnik zemunskog klana, i da je za račun Spasojevićeve grupe pisao tekstove sa ciljem da se ometa istraga ubistva premijera Đinđića. Predstavnik Vlade Srbije Vladimir Popović Beba saopštio je još i da je Brkić uhapšen zbog navodno kriminalnih aktivnosti u policijskom sindikatu čiji je portparol bio. U pritvoru je proveo 11 dana.
Istražnom sudiji Brkić je priveden 14. aprila, uz prijavu da je izvršio krivično delo klevete na račun tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, iznetim u tekstovima koje je objavljivao u podgoričkom dnevniku Dan.
Tokom boravka u pritvoru Brkić uopšte nije ispitivan o svojoj navodnoj saradnji sa zemunskim klanom, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.
Saopštenje Vlade Srbije prenele su sve televizije u Srbiji u svojim informativnim emisijama, a vest su emitovale i sve domaće i svetske novinske agencije i dnevni listovi u Srbiji, uz Brkićevu fotografiju.
Sudija Đurđa Nešković je u obrazloženju navela da je Vlada Srbije odgovorna za klevete iznete na račun novinara. U pismenom obrazloženju presude navodi se da je sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov obavestio sud 23. aprila da Vlada Srbije nema stenogram sa brifinga koji su održavani u Vladi Srbije, ali da Vlada Srbije stoji iza svih izjava koje su tom prilikom date.
- Šokiran sam ovako smešnom cifrom - kaže Brkić. - Naravno da ću se žaliti, ako treba i ceo slučaj internacionalizovati. R. D.