PISMO MILOVANA BRKIĆA, NOVINARA IZ BEOGRADA

Karić platio Draškoviću da minira vladu

 

Parlamentarni izbori u Srbiji izbacili su u prvi plan, i pokazali pravo lice, najuticajnijeg i najopasnijeg klana u Srbiji - porodice Karić. Više je nego izvjesno da Srbija neće dobiti novu vladu, jer tako želi porodica Karić.
Analitičari, koji pomno prate zbivanja na Balkanu, ocjenjuju da je bratstvo Bogoljuba Karića jedan od najopasnijih remetilačkih faktora na ovim prostorima. Muzikanti iz Peći početkom devedesetih krenuli su u biznis. Prvo parama albanske narko-mafije i njenog prvog čovjeka Bedeta Pacolija. U to vrijeme bogati Albanci u Srbiji nijesu, van Kosova, mogli da razvijaju
poslove, i njihov zemljak Bogoljub Karić, sa svojom braćom, služio je kao legalno pokriće.
Predstavljajući se kao zaštitnici kosovskih Srba, muzikanti iz Peći uzeli su mnogo para, i počeli svoje poslove - gradnje vila u luksuznom dijelu Beograda, na Dedinju.
Danas porodica Karić ima sopstveni univerzitet, televiziju sa nacionalnom frenkvecijom, nacionalnu monopolističku kompaniju Mobtel, u kojoj su većinski vlasnici, osiguravajuće društvo, imali su i privatnu banku, i neskrivene ambicije da biraju izvršnu vlast i da je kontrolišu, trudeći se, pri tom, da svim sredstvima spriječe stvaranje instuitucija u srpskom društvu.
Tragična je, ali istinita činjenica. Porodica Karić danas na svom platnom spisku ima glavnog urednika državne televizije (Bojanu Lekić), njihovu nagradu od 30 hiljada maraka dobio je i Manojlo Vukotić, glavni urednik najtiražnijeg lista u zemlji "Večernjih novosti", koji je i član upravnog odbora (za velike pare) BK Telekom.
U izvještaju međunaronde krizne grupe za prostore bivše Jugoslavije porodica Karić označena je kao faktor destabilizacije srpskog društva. Ona kupuje, skoro otvoreno, poslanike Skupštine Srbije.
Karići nijesu široke ruke, bez obzira što danas kontrolišu 90 odsto pisanih medija u Srbiji. Odlukom ministra finansija Božidara Đelića, Karićima je vraćena suma koju su platili za ekstraprofit, kojim je pokojni premijer Đinđić želio da ih oslobodi od krivičnog progona zbog pljačke u vrijeme ratnih zbivanja u Srbiji. Ministar je porodici Karić iz siromašnog srpskog buxeta dao i 600 miliona dinara, na ime kamate. Od tih para Karići su finansirali svoje favorite u Srbiji, namjerni da stvore desničarsku vladu, na čijem bi čelu bio gospodin Bogoljub.
Kada je iz međunarodne zajednice ta Karićeva ideja osujećena, Bogoljub je odriješio kesu, i, kada je već bilo izvjesno da se vlada može zakleti u parlamentu, g. Bogoljub je izvukao iz rukava bračni par Drašković. G. Vuk i Danica, bračni par koji je svojevremeno poput roja skakavaca opustošio Beograd, iznenada je odlučio da ne učestvuje u Vladi Srbije koju će podržati Socijalistička partija Srbije.
Glavni Bogoljubovi mešetari su grupica Crnogoraca iz Socijalističke narodne partije, kojima Bogoljub podijeli po neku hiljadarku eura i nudi poslove u svojim mnogobrojnim preduzećima.
Karićevi poslovni prijatelji, poput glavnog separtiste Bedeta Pacolija, danas su vlasnici benzinskih pumpi po Srbiji. Ni Albancima ne smeta da Bogoljubov Mobtel ima svoju funkciju na Kosovu. Albanci telefoniraju besplatno, a impulse plaćaju pretplatnici u Srbiji. Pravi primjer međunacionalne saradnje.
Kriminalna okupacija prodice Karić, čiji članovi orgijaju po Srbiji, prijeti da Srbija nestane kao država. Zarad svojih prljavih interesa, kako bi sačuvali svoju Astra banku, preko koje su ojadili Srbiju, Karići odvajaju dio novca koju su oteli iz srpskog buxeta, i postavljaju poslanike, direktore, načelnike policije.
Nijedna mafijaška porodica na svijetu ne drma, iz temelja, državu u kojoj djeluje, kao što to čini porodica Karić. G. Bogoljub namjerava da osnuje i stranku, i da postane i zvanično vladar Srbije.
Upućeni tvrde da se porodica Karić opasno razigrala, i da je krenula putem kojim je išao pokojni premijer Đinđić i crnogorski premijer Milo Đukanović. NJihovo bogatstvo mjeri se milijardama eura, i onu su među najbogatijim ljudima u Evropi. Opasnost po bezbjednost Balkana prijeti od njihovih neutoljenih apetita, u državi koja, praktično, nema osnovne institucije, ni mehanizme državne zaštite.
Slučaj porodice Karić na dnevnom je redu bezbjednosnih organa međunarodne zajednice, koji će, sigurno, uskoro morati da povuku svoj potez.
Milovan BRKIĆ

 

 

Petak, 13. Feb. 2004.