POSTUPAK PROTIV NOVINARA BRKIĆA PREBAČEN U PODGORICU

"Sablja" i dalje siječe

 

 

 

Novinar Milovan Brkić uhapšen je u akciji "Sablja" 4. aprila prošle godine. Na brifingu u Vladi Srbije, novinarima je saopšteno da je Brkić uhapšen zbog osnovane sumnje da je bio jedan od vođa "zemunskog klana", i da je nakon atentata na premijera Đinđića, u podgoričkom dnevnom listu "Dan", pisao tekstove koji su imali za cilj da kompromituju ugled Vlade Srbije i njenih državnih organa koji su radili na hvatanju ubica pokojnog premijera i njihovih saučesnika.
Pred dežurnog sudiju Trećeg opštinskog suda u Beogradu Dušanku Jovanović-Sunjaru Brkić je priveden uz krivičnu prijavu da je u tesktovima u "Danu", čije rasturanje je za vrijeme "Sablje" bilo zabranjeno na teritoriji Srbije, iznosio tvrdnje koje škode časti i ugledu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajilovića.
Brkić je rješenjem istražnog sudije pušten naslobodu nakon 11 dana provedenih u pritvoru, a sud je od novinara oduzeo pasoš, i naložio mu da se svakog petka javlja policiji i potvrdu dostavlja sudu.
Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je protiv novinara 21. aprila optužni predlog zbog krivičnog djela klevete. Predmet je dobio sudija Jane Pardjoski.
Sva nastojanja novinara da se suđenje što prije održi ostala su bezuspješna. Sudija Pardjoski (član Demokratske stranke), ponovo je vratio predmet istražnom sudiji, uz nalog da sasluša oštećenog Dušana Mihajilovića, koji je svoj iskaz u sudu dao 22. jula prošle godine.
Prije pet dana Brkić je dobio rješenje Drugog opštinskog suda u Beogradu, koje je potpisao sudija Dejan Dobrosavljević, kojim se ovaj sud oglašava mjesno nenadležnim, i predmet ustupa Osnovnom sudu u Podgorici.
U decembru je počelo i suđenje ubicama premijera Đinđića, ali Brkić i dalje ima sva ograničenja koja je odredio istražni sudija, a sudu se ne žuri da presudi.
Dok Okružni sud bude odlučio o žalbi, prije nego što se slučaj preseli u Podgoricu, novinar će morati da se svakog petka javlja policiji, a neće moći ni da putuje van zemlje, niti da napušta glavni grad, kako je sud, koji se oglašava nenadležnim, tako odredio.
Novinar Brkić najavljuje da će krenuti po pravdu i izvan granica naše zemlje.
R.D

 

 


Srijeda, 04. Feb. 2004.