5. februar 2004.

"SABLJA" I DALJE SEČE BRKIĆA

Novinar Brkić se svakog petka javlja policiji, ne može ni da putuje van zemlje

BEOGRAD - Jedan od desetak postupaka protiv novinara Milovana Brkića nastaviće se u Podgorici jer je Drugi opštinski sud u Beogradu, prema rešenju koje je potpisao sudija Dejan Dobrosavljević, mesno nenadležan, i predmet ustupa Osnovnom sudu u Podgorici.

Brkić je uhapšen u akciji "Sablja" 4. aprila prošle godine. Na brifingu u Vladi Srbije novinarima je saopšteno da je Brkić uhapšen jer je nakon atentata na premijera Đinđića u podgoričkom dnevnom listu "Dan" pisao tekstove koji su imali za cilj da kompromituju ugled Vlade Srbije i njenih državnih organa koji su radili na hvatanju ubica pokojnog premijera i njihovih saučesnika.

Pred dežurnog sudiju Trećeg opštinskog suda u Beogradu Dušanku Jovanović-Šunjaru Brkić je priveden uz krivičnu prijavu da je u tekstovima u "Danu", čije rasturanje je za vreme "Sablje" bilo zabranjeno na teritoriji Srbije, iznosio tvrdnje koje škode časti i ugledu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

Brkić je rešenjem istražnog sudije pušten na slobodu nakon 11 dana provedenih u pritvoru, a sud je od novinara oduzeo pasoš, i naložio mu da se svakog petka javlja policiji i potvrdu dostavlja sudu. Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je protiv novinara 21. aprila optužni predlog zbog krivičnog dela klevete. Predmet je dobio sudija Jane Parđoski.

Sva nastojanja novinara da se suđenje što pre održi ostala su bezuspešna. Sudija Parđoski ponovo je vratio predmet istražnom sudiji, uz nalog da sasluša oštećenog Dušana Mihajlovića, koji je svoj iskaz u sudu dao 22. jula prošle godine.

Dok Okružni sud bude odlučio o žalbi, pre nego što se slučaj preseli u Podgoricu, Brkić će morati svakog petka da se javlja policiji, a neće moći ni da putuje van zemlje, niti da napušta glavni grad, kako je sud, koji se oglašava nenadležnim, tako odredio. On najavljuje da će krenuti po pravdu i izvan granica naše zemlje.

(E. K.)